Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2022: Premiul pentru „CARTEA DE CRITICĂ, ESEU ȘI ISTORIE LITERARĂ, MEMORII, JURNALE, PUBLICISTICĂ”, acordat scriitorului Angelo Mitchievici, „Farmecul vieților distruse”, Editura Humanitas și premiul ARIEL acordat revistei EX PONTO
Luni, 5 iunie 2023, a avut loc în Sala „Iosif Naghiu” a Muzeului Național al Literaturii Române și a Teatrului Dramaturgilor Români din București, Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România.
Gala a fost prezidată de domnul academician Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România.
Premiile au fost finanțate de Ministerul Culturii (reprezentat la Gală de dl director Ioan Matei, membru, de asemenea, al Uniunii Scriitorilor), Institutul Cultural Român (din partea căruia a fost prezent eseistul Daniel Nica) și Direcția pentru Relații Interetnice a Secretariatului General al Guvernului (reprezentată de prozatorul Corneliu Irod). Parteneri au fost Muzeul Național al Literaturii Române și Televiziunea Română.
Juriul, alcătuit din Mircea Mihăieș (președinte), Paul Aretzu, Dan Cristea, Andrea H. Hedeș, Ioan Holban, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu (membri), a acordat următoarele premii:
CARTEA DE POEZIE
Nicolae Prelipceanu, Funa Máro, Editura Cartea Românească
CARTEA DE PROZĂ
Gabriela Adameșteanu, Voci la distanță, Editura Polirom
CARTEA DE TEATRU
Horia Gârbea, Ultima iubire a lui Cezar, Editura Neuma
CARTEA DE CRITICĂ, ESEU ȘI ISTORIE LITERARĂ, MEMORII, JURNALE, PUBLICISTICĂ
Angelo Mitchievici, Farmecul vieților distruse, Editura Humanitas
CARTEA DE DEBUT
Andrei Manolescu, Cazul scriitorului dispărut (roman), Editura Humanitas
CARTEA PENTRU COPII ȘI TINERET
Ioana Pârvulescu, Invizibilii, Editura Humanitas
TRADUCERI DIN LITERATURA UNIVERSALĂ
Dan Croitoru: Thomas Pynchon, Viciu ascuns (traducere din limba engleză), Editura Polirom
PREMII SPECIALE
Adriana Babeți, Dicționarul romanului central – european din secolul XX, Editura PoliromHoria-Roman Patapievici, Despre viață, destin & nostalgie, Editura Humanitas
PREMIILE PENTRU LITERATURĂ ÎN LIMBI ALE MINORITĂȚILOR NAȚIONALE
Se acordă la propunerea Comisiei Minorităților, alcătuită din: Markó Béla (președinte), Karácsonyi Zsolt, Ivan Kovaci, Slavomir Gvozdenovici, Carolina Ana Dovaly (membri).
Comisia a hotărât să premieze volumele:Fekete Vince, Halálgyakorlatok (Exerciții pentru moarte), poeme în limba maghiară, Editura Magvető Kiadó, Budapesta
Myhailo Hafia Traista, Styzherety (Stejeret), roman în limba ucraineană, R.C.R. Editorial
PREMIUL NAȚIONAL PENTRU LITERATURĂ a fost acordat criticului și istoricului literar Eugen Negrici.
În cadrul Galei au fost decernate și Premiile ARIEL, care au revenit revistei Ex-Ponto și autorilor Ion Cocora și Augustin Cupșa.
Gala a constituit, ca în fiecare an, un eveniment de referință în viața Uniunii Scriitorilor din România și s-a bucurat de un auditoriu distins. La reușita ei a contribuit cu expresive momente muzicale Ionuț Bogdan Ștefănescu (flaut), cunoscutul muzician fiind și membru al Uniunii Scriitorilor, în calitatea sa de poet.
( Articol preluat de pe site-ul Uniunii Scriitorilor din România, Uniunea Scriitorilor din România – Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2022 )