#76 aprilie 2023,  METATEXT,  Tulcea literar-culturală

BOGDAN PASCAL ‒ Semnal. Tulcea ‒ trei repere editoriale

Dintre titlurile care au văzut lumina tiparului, având și meritul de a aduce un omagiu de memorie unor personalități culturale din lumea literară sau cel puțin de a readuce în atenția publică importanța acestora pentru definirea identității spațiului cultural dobrogean, un număr de trei dintre cele apărute în decursul anului 2022 ni s-au părut semnificativ importante.

„Pelerin prin amintirile apei. Volum omagial Olimpiu Vladimirov” (Editura Ex Ponto, Constanța, 2022), este un volum editat de Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea și are menirea de a omagia amintirea poetului tulcean Olimpiu Vladimirov (9 ianuarie 1942 – 12 august 2017), fondatorul Concursului Național de Poezie „Panait Cerna”, manifestare culturală care, în 2023, va ajunge la a XLIX-a ediție.

Este un mic semn de recunoștință pentru activitatea culturală pe care domnia sa a desfășurat-o, atât în calitate de membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Dobrogea, cât și în calitate de director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Tulcea (1993-2006).

Autor al volumelor „Confesiuni”, Tulcea, 1980, „Semn”, Ex Ponto, Constanța, 2006, „Identitate”, Ex Ponto, Constanța, 2008, „Adânc de fântână”, Ex Ponto, Constanța, 2011, „Nimic mai mult”, Ex Ponto, Constanța, 2013, „Recoltă de iluzii”, Editura Tipo Moldova, Iași, 2014 și „Tăcuta mea credință”, Editura Pim, Iași, 2017, volum postum, Olimpiu Vladimirov este poetul do- brogean prin excelență, consacrând numeroase titluri de poezii atât Dunării, cât și spațiului deltaic ori maritim.

Volumul menționat cuprinde o selecție a poemelor create de Olimpiu Vladimirov, realizată cronologic din întregul volum de scrieri ale acestuia, precum și articole pe teme culturale semnate de acesta și publicate, în timp, în revista „Ex Ponto”.

Al doilea titlu asupra căruia ne oprim atenția este „Alma Littera. Antologia literară a concursurilor «Panait Cerna» și «Valentin Șerbu»”, apărut la Editura Ex Ponto, Constanța, 2022, sub egida Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea. Aducând în atenția publicului nume cu rezonanțe puternice în spațiul cultural dobrogean, precum cel al poetului Panait Cerna (25 septembrie 1881 – 26 martie 1913, Leipzig) și al scriitorului Valentin Șerbu (20 iulie 1934 – 29 ianuarie 1994), volumul menționat este o antologie mixtă, cuprinzând o radiografie a celor mai bune poeme premiate în cadrul Concursului Național de Poezie „Panait Cerna”, edițiile aferente anilor 2010-2021, precum și prezentarea integrală a creațiilor premiate la prima ediție a Concursului Național de Proză „Valentin Șerbu”, derulată anul trecut, evenimente literare organizate de Centrul cultural tulcean.

„Este important că tânăra generație are disponibilitatea de a lua pe umerii săi responsabilitatea continuării unei literaturi române bune, dar care are nevoie să iasă și mai mult peste graniță pentru a fi cunoscută. În aceste vremuri de debusolare, când, în vârtejul globalismului, neamurile își pierd treptat reperele identitare, ar fi bine să ne întoarcem la intimitatea spirituală a ființei românești, de o bogăție incomensurabilă, izvor nesecat pentru toți creatorii de artă. Este un îndemn și pentru tinerii ce-și caută azi un drum în literatură. Numai dacă își vor cunoaște bine rădăcinile și vor ști/vor vrea să le valorifice, ramurile lor ar putea atinge stelele”, apreciază criticul literar Diana Dobrița Bîlea în prezentarea volumului antologic menționat.

Un demers absolut lăudabil, la inițiativa profesorului și scriitorului tulcean Nicolae C. Ariton, s-a concretizat într-o nouă apariție a unui titlu care poartă semnătura scriitorului Valentin Șerbu. Volumul se numește „Povestiri senine” și este o reeditare a volumului inițial, apărut în anul 1975.

„A fost publicat la Editura Cartea Românească, în anul 1975 și este a cincea carte a scriitorului, după debutul mult apreciat, din anul 1971, cu «Pro- vincialele». Ca și în textele din «La iarbă verde», ultimul său volum publicat, și cele douăzeci și șapte de povestiri sunt o ironie amară la adresa societății românești din perioada anilor 1970-1989, cu personaje marginale mediocre, decăzute moral sau material, alimentate de ambiții mărunte, conflicte puternice și, uneori, de trăiri spirituale pline de colb provincial. Lectura trebuie făcută cu gândul la anii șaptezeci, când libertatea cuvântului funcționa între anumite limite impuse de regimul comunist, dar nu atinsese paranoia ideologică și cenzura de după 1980. Cu toate acestea, citind textele din «Povestiri senine» nu poți să nu te miri că acestea au reușit să fie publicate, fără nici o «odă» partidului, sau strecurarea unor personaje de genul «omului nou»: integru, samaritean și fericit până în vârful urechilor. (…)”, apreciază Nicolae C. Ariton în prefața volumului.

Tipărit la Rotipo, Iași, volumul povestirilor lui Valentin Șerbu, „Povestiri senine”, apărut la Tulcea, în anul 2022, reprezintă o fericită fructificare a proiectului „Călător-cititor prin timp(ul) Tulcei” având ca obiectiv readucerea în actualitate a operei literare a scriitorului Valentin Șerbu, proiect inițiat și îngrijit de Nicolae C. Ariton, scriitor cunoscut îndeosebi pentru volumele sale de non-ficțiune istorică, grupate generic sub titlul „Misterele Dunării”, volume dedicate istoriei meleagurilor tulcene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *