CORINA MIHAELA APOSTOLEANU – Realități dobrogene de la final de secol al XIX-lea în Chestionarele Densușianu
În temeiul preocupărilor constante de valorificare a documentelor referitoa- re la provincia istorică Dobrogea, istoricul și profesorul Gheorghe Dumitrașcu a inițiat două proiecte de maximă importanță pentru mai buna înțelegere a vieții rurale și a continuității românilor în spațiul dintre Dunăre și Mare. Aceste proiecte se bazau pe cercetarea pe care a întreprins-o timp de mai mulți ani la Biblioteca Academiei Române, Fondul de manuscrise, de unde a extras materialul referitor la chestionarele sociologice aplicate în Dobrogea, la final de secol al XIX-lea. Profesorul Dumitrașcu a gândit o repunere a acestor documente în atenția cercetătorilor din variate domenii: etnografie, etnolo- gie, folclor, sociologie, istorie, arheologie etc., fiind pe deplin încredințat de valoarea acestora, ca surse unice de informare și documentare. Este de la sine înțeles că într-o astfel de întreprindere, profesorul Gheorghe Dumitrașcu a întâmpinat o serie de dificultăți între care scrisul de mână al respondenților (învățători), ortografia epocii uneori greu de descifrat sau deteriorarea hârtiei. Cu toate acestea, proiectele sale au prins contur, începând cu 2010, când, în colaborare cu Liliana Lazia, a publicat volumul „Dobrogea 1884-1885 în 31 de răspunsuri ale comunelor la Chestionarul Hasdeu” (Editura „Ex Ponto” Constanța). Studiile care se alătură răspunsurilor venite din localitățile dobro- gene pun în lumină specificul acestui ținut, precum și modul în care populația românească se raporta la tradiții, obiceiuri, grai, elemente de etnografie și folclor, fie că era vorba de autohtonii dicieni, ori de coloniștii stabiliți aici, după 1877 și care proveneau din toate provinciile istorice. Cartea se adresează deopotrivă specialiștilor (filologi, istorici, profesori), dar și tuturor acelora care se documentează cu privire la situația Dobrogei la finalul secolului al XIX-lea.
Gheorghe Dumitrașcu și-a dorit continuarea și aprofundarea acestei cunoașteri, odată cu publicarea „Chestionarelor Densușianu”, al căror conținut, diferit de cel al „Chestionarelor Hasdeu”, ar fi completat în mod fericit studiul complex al unei perioade de referință din istoria Dobrogei. Profesorul Gheor- ghe Dumitrașcu a intenționat publicarea cărții, în colaborare cu Liliana Lazia, dar acest lucru nu a mai fost posibil, din cauza decesului co-autoarei.
Implicarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” în acest proiect a fost consistentă, de la începutul derulării lui, de aceea profesorul Gheorghe Dumitrașcu a considerat oportun ca publicarea unui volum care să aibă drept punct de plecare „Chestionarele Densușianu” să aibă în vedere această instituție. Profesorul Dumitrașcu aprecia că biblioteca este locul cel mai potrivit în care și al doilea proiect să vadă lumina tiparului și care are mijloacele de documentare necesare de a completa eventualele „goluri informaționale” din materialul adunat de-a lungul timpului. De aceea a continuat să poarte discuții cu subsemnata, după publicarea „Chestionarelor Hasdeu”, pentru colaborare, în sensul publicării acestora și mi-a predat materialele adunate, însoțite de comentarii. Proiectul nu s-a putut împlini la momentul anticipat de profesorul Gheorghe Dumitrașcu și – postum – ne îndeplinim angajamentul „testamen- tar” de a le publica, împreună cu două texte ale sale, aflate în diferite etape de lucru. Prin asumarea continuării proiectului editorial al „Chestionarelor Densusianu” am înțeles nu numai să răspund solicitării sale, dar am și avut ocazia să intru în universul rural dobrogean de la final de secol al XIX-lea, și, prin intermediul răspunsurilor să anticipez că lucrarea se va adresa unui public și mai larg decât era considerat inițial, și anume dobrogenilor interesați de trecutul familiilor din care provin.
Textul semnat de profesorul Gheorghe Dumitrașcu se numește „Cuvânt înaintea aducerii la cunoștință a valoroaselor răspunsuri ale celor 46 de învățători din Dobrogea la Chestionarul Densușianu 1893-1897” și își propune să ia în discuție aspecte biografice ale lui Nicolae Densușianu, dar conține și numeroase comentarii referitoare la întreaga activitate științifică a savantului, cu accente pe importanța „Chestionarelor” și aplicării acestora la final de se- col al XIX-lea. Preocuparea de „a le scoate la lumină” este de cea mai mare importanță, în contextul necesității unor completări informaționale pe care toți cercetătorii Dobrogei o resimt. Chiar dacă opera lui Nicolae Densușianu a fost luată în discuție de pe poziții diferite de către istorici, contribuția sa la documentarea imaginii provinciilor românești, și prin aceste chestionare este de netăgăduit. Profesorul Gheorghe Dumitrașcu a înțeles exact intenția lui Nicolae Densușianu, în acest sens și a dat contur acesteia.
Subiectul „de nișă”, după cum părea la început, s-a transformat într-un volum ai cărui destinatari au înțeles cât de important este să afle din mărturiile vechilor dobrogeni cum se prezenta ținutul dintre Dunăre și Mare, în mentalul colectiv al acelora care erau deja locuitori aici (dicienii), dar și al celor care deveneau dobrogeni, prin stabilirea în localitățile acestei provincii istorice și cum s-a creat „o lume nouă”, ale cărei caracteristici sunt unice în peisajul civilizației românești.
Profesorul Gheorghe Dumitrașcu a dăruit ținutului natal, Dobrogea, un efort substanțial de reconstituire a perioadei de transformări importante parcurse de localitățile rurale, în devenirea lor actuală și a conturat un volum deocama- dată unic între instrumentele de cercetare ale provinciilor istorice românești.