ACTUALITATEA LITERARĂ,  ACTUALITĂȚI

Cătălin Pavel, romanul „Toate greșelile care se pot face”

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța în colaborare cu Editura Humanitas organizează Miercuri, 3 Mai 2023, ora 17:00, în Aula Bibliotecii, o întâlnire cu scriitorul CĂTĂLIN PAVEL, cu ocazia lansării noului său roman, „Toate greșelile care se pot face” (Humanitas, 2022), sub forma unui dialog cu prof. univ. dr. habil. ANGELO MITCHIEVICI.

„Un bărbat e pe cale să se despartă de femeia pe care încă o iubește și, încetul cu încetul, tot decorul din jur se schimbă. Povestea pare să se îndrepte spre o distopie. Eu o văd mai degrabă ca pe o splendidă parabolă despre dragostea care distruge sau reface întreaga lume. Despre dragostea și lumea în care facem toate greșelile posibile. Deși ecourile prezentului, cu metehnele și amenințările lui, sunt ușor de recunoscut, totul e proaspăt în această carte: emoționantele personaje ale diasporei cu care se intersectează traducătorul-interpret Radu Grinda, scenele cu copii, amintirile, primejdiile venite la pachet cu gesturile colective salvatoare, până și cumpărarea unui sendviș în pauza de masă. Cătălin Pavel are un stil dens, atașant, care se opune banalității lumii prin observarea omenescului cu o atenție și o înțelegere de-a dreptul binefăcătoare. Lumea contemporană/viitoare e privită cu neîncrederea și umorul pe care le merită.”

De profesie arheolog, conferențiar universitar la Universitatea „Ovidius” din Constanța, multiplu bursier al unora dintre cele mai prestigioase universități din lume (Oxford, Sorbona, Hamburg, Ierusalim), Cătălin Pavel este autorul a două volume de excepție, „Arheologia iubirii: De la Neanderthal la Taj Mahal” (Humanitas, 2019), tradus în franceză și italiană, și „Animalele care ne fac oameni: Blană, cozi și pene în arheologie” (Humanitas, 2021)., transmit reprezentanții instituției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *