#79 decembrie 2023,  IMAGINE

Reproduceri după lucrările pictorului FLORIN FERENDINO – Fișă de dicționar – Rafinament și delicatețe. Conversație a pictorului cu OVIDIU DUNĂREANU

Fișă de dicționar

FLORIN FERENDINO

Pictor. S-a născut la Constanța la 12.04.1947. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, Facultatea de desen (1968-1971); Facultatea de Arte Plastice, Secția Muzeologie (1978-1982). Este profesor la Liceul Pedagogic Tulcea (1971-1974); Liceul de Arte Constanța (1974-2000): Director al Liceului de Artă Constanța (1995-1998); Membru al Uniunii Artiștilor Plastici (1979). Expoziții personale: Constanța (1987); Mamaia (1990-1992). Expozilii de grup: Constanța, Mangalia, Cernavoda, Bacău, Tulcea, București, Cluj-Napoca, Odessa, Ucraina; Yokohama, Japonia (1971-2000); Paris (1991), Istanbul, Mexico City, Brest, Shanghai (2002), Brest, Franța (2003), Collioure, Franța (2004). Expoziții naționale: Pitești, Bienala tineretului (1974); București: Republicane, Anuale de Pictură, Bienale de pictură și sculptură (1975, 1976, 1982, 1984, 1986, 1989). Expoziții internaționale: Shanghai, Expoziție internațională de artă „Shanghai în ochii artiștilor din lume” (2002); Mexico City, Expoziție de acuarelă; Istanbul, Expoziție de acuarele (2002). Tabere de creație: Sibiu (1979); Suceava (1980); Toplița (1984); Lazarea (1987), Bistrița (1989); Valea Doftanei (1998); Shanghai (2002); Collioure (Franța) (2004). Lucrări de artă monumentală: Ovidiu (județul Constanța) Școala nr. 1, decorație murală, frescă (1976); Constanța, Școala nr. 21, decorație murală, frescă (1986). Premii: Premiul III la Concursul Național de grafică „Constantin Găvenea”, Tulcea (1994); Premiul I la Concursul Național de grafică Con- stantin Găvenea”, Tulcea (1995); Premiul I și Premiul Special acordate de Inspectoratul de Cultură al Județului Tulcea la Concursul Național de grafică „Constantin Găvenea”, Tulcea (1995); Premiul firmei „Maimeri” pentru pictu- ră, Constanța (1999). Lucrări ale artistului figurează în muzeele de artă din: Constanța, București, Tulcea, Medgidia, Ploiești, Bistrița, Shanghai, Collioure și în colecții particulare din România, Belgia, ltalia, Grecia, Germania, Anglia, Canada, Turcia, Norvegia, Japonia, China, S.U.A.

Rafinament și delicatețe. Conversație a pictorului cu OVIDIU DUNĂREANU

 – Ov.D.: Dragă Florin Ferendino ești legat, cu toată ființa ta de mare, de Dunăre, de Deltă, de Dobrogea. Priveliștile și oamenii acestui meleag, stăpânit de un duh propriu, de o lumină inegalabilă și de suflul desăvârșirii, ocupă în creația ta un loc primordial. Deschideți sufletul și ne mărturisește câteva gânduri despre această predispoziție definitorie a sensibilității și temperamentului tău de plastician.

– Florin Ferendino: Din imaginile de pe lucrările mele din ultimii 3-4 ani am ales 19, dintre care tu îți vei selecta pentru revistă pe cele care îți plac și se potrivesc tematicii numărului. În ceea ce privește subiectul lor, asemenea expoziției personale din toamna aceasta de la Muzeul de Artă Constanța, este peisajul dobrogean, unul din genurile mele artistice De când am absolvit facultatea și până în prezent, tema principală a lucrărilor mele este această prveliște în toate anotimpurile. Am traversat Dobrogea în lung și în lat, am făcut călătorii de studiu și documentare, am mers prin sate și orașe, pe dealuri, pe malul Dunării la Ostrov, Rasova, Seimeni, Topalu, Tulcea și prin multe și surprinzătoare alte locuri. Am fost atras de unicitatea spațiului dintre Dunăre și mare, de lumina și culoarea specifice lui. Alte motive de inspirație au fost orașul natal Constanța, Peninsula, Marea Neagră cu zona țărmului, Portul Tomis, Delta și peisajele lacustre. Am participat la mai multe tabere de creație organizate la Ostrov,Topalu, Mila 23, Celic Dere, unde am descoperit peisaje neasemuite, prilejuri de inspirație pentru lucrările mele în culori de ulei, acrilic, acuarele și pastel. Cât privește Dobrogea în ansamblu, așa cum ai spus și tu, a păstrat nealterată amprenta sa unică, amprentă care, odată descoperită, devine o geografie excepțională a poeziei și a culorii, cum nu este alta în țară.

– Ov. : Toate lucrările tale despre ea, excelent determinate compozițional și cromatic, emană o încântare aparte, un plus de claritate și siguranță, finețe a nuanțelor, verva lor stăpânită mizând pe contrastul de calitate al culorilor.

 – F.: Poziția Dobrogei între ape, repet, lumina ei neîntrecută, peisajele fără asemuire, încărcate de culoare, ce te îmbie să te apuci de pictură, reprezintă tot atâtea motive și teme plastice seducătoare. Peste tot, călătorind pe aici, vei descoperi un peisaj reproducând geometria ondulată a dealurilor sau aspecte mirifice ale panoramelor când te afli pe munții Măcinului, în preajma Dunării ori pe platourile de neuitat din centrul podișului.

 – Ov. : Cărora, fără îndoială, li se alătură malurile, plajele și întinderea nemărginită, impozantă, surprinzătoare, care la capătul zării urcă la cer, ale mării.

 – Fl. F.: Neîndoielnic. Țărmul mării la Constanța, Costinești, Vadu, Tuzla ori Vama Veche ocupă un loc relevant în creația mea. Marea cu variațiile nesfârșite de ultramarin, azur, turcoaz până la cobalt, nuanțele schimbătoare de verde, albul spumei valurilor, ocrul, oranjul și maroul pământului și al stâncilor, toate sunt un prilej minunat de desfășurare a unei game coloristice neobișnuit de bogate, de un inepuizabil și uluitor efect. Uneori marea este o simplă pată de culoare, alteori ea împreună cu țărmul și cerul își etalează ponderea, regimul luministic și pe cel perspectival.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *